Sten-Åke Lundqvist

Jag vill med mitt måleri visa hur jag upplever landskapet vid olika årstider med dess skiftningar i ett brett spektra från dämpande till en ljus färgskala. I mina målningar vill jag försöka peka på de avsnitt jag först lägger märke till i naturen, återge det och utesluta det jag tycker är oväsentligt i bilden.

Jag har en förkärlek att återge vinterlandskapet med alla dess skiftningar – långa skuggor – vacker färgrik himmel där akvarellpapprets vithet får vara intakt med landskapet.

Byggnader, speciellt äldre, har en speciell patina som är intressant och har ofta också fått kulörer anpassade efter naturens villkor.

Jag älskar vår natur skog – mark – sjö och har genom åren vandrat, skidat, motionerat och där fått ta del av alla de intryck man kan få i naturen.

Sedan unga år har konsten varit ett intresse från min sida, så med penna i handen nästan dagligen, vill jag visa vad jag åstadkommit och förhoppningsvis vill åstadkomma.

Jag målar utomhus när vädret tillåter, men vid kall väderlek blir det skisser som jag färglägger med akvarellpennor, foton och det som är lagrat i minnet. Innan det blir bild vill jag gärna blanda klart de väsentliga färgerna jag ser för stunden. Vattnet i pappret suger snabbt in och det blir svårare att få bilden så som jag önskar.

Sten-Åke Lundqvist är född i Göteborg men är numera bosatt i Lerum. Har tecknat och målat sedan barnsben. Målar gärna naturen vid olika årstider.

Jag har ställt ut på gallerier och konsthallar samt jurybedömda utställningar på olika orter i Sverige. Min huvudsakliga teknik är akvarellmåleri.

Naturens underbara värld

Skog och mark ger människan en känsla av stor frihet, en plats där vi alla känner vårt ursprung. Våra förfäder hade ofta sin utkomst från naturens storslagna vidder, där man bröt mark för att skapa åkrar och bosättningar.

Själv känner jag för vår vackra natur, man kan beskåda den i stort som smått, stanna upp och betrakta mossor, buskar, träd, sjöar, djur allt i olika ljusskiftningar och årstider med sina ständiga växlingar.

Jag har gått-sprungit-skidat flera tusen mil i naturen och vill skapa bilder av alla mina upplevelser som eftervärlden kan betrakta och hoppas därmed kunna bidra på mitt vis med penslar och färger.